Gama e makinave elektrike

A janë makinat elektrike të përshtatshme vetëm për distanca të shkurtra dhe jo të përshtatshme për përdorim të përditshëm? Gama e një makine elektrike luan një rol të rëndësishëm në suksesin e lëvizshmërisë elektronike. Falë zhvillimit të vazhdueshëm, forma alternative e lëvizjes ka mbërritur në rrugët me distanca të gjata. Provojeni vetë me treguesin e distancës për modelet e-tron, Q4 e-tron dhe e-tron GT dhe lexoni këshillat tona për makinat elektrike në dimër.

Treguesi i diapazonit

Sa larg mund të shkoj në trafikun e qytetit, në rrugë fshati apo autostradë, duke marrë parasysh faktorë të ndryshëm? Treguesi i diapazonit për modelet e-tron, Q4 e-tron dhe e-tron GT ju ofron një përgjigje për këtë. Ndryshe nga cikli WLTP, kjo kërkon ndezjen e ajrit të kondicionuar. Me një stil drejtimi veçanërisht me efikasitet energjie (p.sh. një shpejtësi mesatare konstante ose pa ajër të kondicionuar), mund të arrihen distanca më të larta. Për profilet realiste të drejtimit, fazat e nxitimit dhe ngadalësimit merren parasysh bazuar në vlerat empirike.

Faktorët ndikues

Gama që mund të arrihet me një makinë elektrike varet nga faktorë të ndryshëm, si:

 • stil individual të drejtimit
 • modaliteti i zgjedhur
 • stili individual i konsumimit
 • konfigurimi dhe karikimi i automjetit
 • kushtet klimatike (moti)
 

Karakteristika të veçanta në funksionimin e dimrit

Gjatë dimrit, ka faktorë të tjerë që mund të zvogëlojnë gamën e makinës suaj elektrike, si p.sh.

 • Rritja e rezistencës së rrotullimit në gomat e dimrit
 • Temperaturat e ulëta dhe kushtet e vështira të rrugës rrisin më tej rrokullisjen dhe rezistencën e ajrit
 • Konsumatorët elektrikë të ndezur
 • Ngrohja e sensorëve të nevojshëm për sistemet e ndihmës për të parandaluar ngrirjen
 • Rritje shtesë në rezistencën e drejtimit
 

Këshilla për dimrin

1.

Mbroni baterinë nga temperaturat e ulëta dhe parkoni automjetin në një vend sa më të mbrojtur nga moti

2.

Stili i përshtatur i drejtimit në "DriveSelect" modaliteti "efikasiteti" dhe stilin parashikues të drejtimit sipas sugjerimeve nga asistenti i efikasitetit të automjetit

3.

Reduktimi i konsumatorëve elektrik si ajri i kondicionuar, hapësira e brendshme, pasqyra, ngrohja e dritareve dhe sediljeve

 

4.

Kushtojini vëmendje presionit të ajrit të gomave

5.

Reduktimi i ngarkesës

6.

Shmangia e lidhjeve të panevojshme dhe të papërdorura nga ju

 
 

Pyetjet e bëra shpesh në lidhje me gamën

 1. Fahren Sie vorausschauend und achten Sie auf Ihre Geschwindigkeit.
 2. Nutzen Sie den drive select Modus "Effizienz". Dieser ist auf besonders sparsames Fahren ausgelegt.
 3. Achten Sie auf das Fahrzeugniveau. Reduzieren Sie den Luftwiderstand, indem Sie die Fahrzeughöhe durch den Audi drive select Modus "Sport" oder "Effizient" reduzieren.
 4. Achten Sie auf Nebenverbraucher wie beispielsweise Klimatisierung, Radio, Scheinwerfer, beheizbare Heckscheibe. Diese nutzen ebenso die Energie aus der Batterie.
 5. Vermeiden Sie das Fahren mit Anbauteilen wie z.B. Dachgepäckträger, wenn es nicht erforderlich ist.
 6. Nutzen Sie den ECO-Reifendruck.
 7. Nutzen Sie die Vorkonditionierung (Programmierung der Abfahrtszeit), wenn das Fahrzeug noch mit der Ladesäule verbunden ist.
 8. Nutzen Sie den Range-Mode (eingeschränkter Fahrbetrieb).

Ekrani i diapazonit llogaritet nga niveli i baterisë, kushtet aktuale termike dhe vlerat e fundit të konsumit. Për shkak të efikasitetit të lartë të automjetit dhe e-drive, çdo rezistencë lëvizëse ka një efekt disproporcionalisht të lartë në krahasim me një automjet me djegie. Vlerën e konsumit individual të automjetit tuaj mund ta gjeni në aplikacionin myAudi te "Detajet e pajisjes/Të dhënat teknike/Konsumimi". Gama ndikohet veçanërisht nga faktorët e mëposhtëm:

 • Kushtet termike (të ftohtë/nxehtësi)
 • Sjellja/shpejtësia e drejtimit
 • Gomat (p.sh. gomat e dimrit)
 • Gjendja e sipërfaqes së rrugës (e lagësht, borë)
 • Konsumatorë shtesë (ngrohja, ngrohja e sediljeve, ngrohja e xhamit të pasmë, klimatizimi,...)
 • Karikimi (pasagjerë, bagazhe)

Menaxhimi i gamës në Audi e-tron informon klientin në çdo situatë për gamën që është ende në dispozicion. Audi e-tron juaj do t'ju njoftojë në kohën e duhur kur hapësira e ruajtjes së energjisë është pothuajse bosh. Për këtë qëllim, shoferi paralajmërohet kur distanca e mbetur është 100 km dhe përsëri kur distanca e mbetur është 50 km. Nëse është e nevojshme, fillon drejtimi automatik i rrugës drejt stacionit më të afërt të karikimit. Përveç kësaj, kur diapazoni i mbetur është i ulët, automjeti juaj kalon automatikisht në modalitetin e kursimit të energjisë për të maksimizuar diapazonin e mbetur.