Në të ardhmen me makinë elektrike

Audi po përshpejton transformimin e vet dhe po vendos qëllime të qarta: nga viti 2026, do të zhvillohen vetëm modele plotësisht elektrike dhe prodhimi i motorëve me djegie do të ndalet në vitin 2033. Në mënyrë që të dukeni të mirëinformuar në të ardhmen elektrizuese, ne kemi përmbledhur fakte interesante rreth makinave elektrike për ju këtu. Modelet e reja të makinave Audi me ngarje thjesht elektrike mund t'i njihni me emrin e-tron.

 

Çfarë është një makinë elektrike?

Makina elektrike ka shumë emra si makinë elektrike, automjet elektrik, makinë plotësisht/elektrike ose thjesht elektrike. Në Audi do të gjeni emrin e-tron në të gjitha modelet e reja të makinave me makinë elektrike të pastër. Në anglisht, automjetet plotësisht elektrike përmblidhen nën termin “Battery Electric Vehicle” - shkurt BEV. Nga njëra anë, bateria e makinës elektrike mund të karikohet nëpërmjet burimeve të jashtme, si stacionet e karikimit ose një kuti muri; nga ana tjetër ka edhe rikuperim (rikuperim) të energjisë gjatë ngarjes.

 

Rikuperimi i energjisë

Në varësi të rrugës dhe proceseve të frenimit, gjeneratori konverton energjinë kinetike në energji elektrike gjatë fazave të tejkalimit dhe frenimit. Energjia elektrike e marrë futet në bateri. Bateria ngarkohet me shpejtësi më të larta me një fuqi elektrike deri në përafërsisht 220 kW. Procesi i rikuperimit shfaqet në ekranin e kabinës suaj virtuale të Audi.

 

Motorri Elektrik

Ekzistojnë tre motorë elektrikë të ndryshëm që mund të drejtojnë makina elektrike: makina sinkrone me magnet të përhershëm (PSM), makina asinkrone (ASM) dhe makina sinkrone e ngacmuar veçmas (FSM). Bazuar në kritere - të tilla si diapazoni, performanca, kërkesat e hapësirës, ​​kapaciteti i ngarkesës, komponentët e prodhimit ose kostot - merren vendimet për makinën elektrike dhe numrin e saj në automjet. Siç mund të shihet në ilustrim, për shembull, dy makina elektrike janë instaluar në Audi Q4 50 e-tron quattro1 2: një PSM në boshtin e pasmë dhe një ASM në boshtin e përparmë. Makinat elektrike përdorin rrymë trefazore, bateria e tensionit të lartë furnizon rrymë direkte - kjo është arsyeja pse çdo motor elektrik është i lidhur me elektronikën që konverton energjinë elektrike.

 
 

Sistemi i baterive

Bateria litium-jon është zemra e makinës elektrike. Për këtë arsye, Audi po zgjeron zhvillimin e baterive të tensionit të lartë dhe po fokusohet në vendndodhjen Neckarsulm.

"Ne nuk duam më të ndajmë sistemin e baterisë - komponenti më i madh në një makinë elektrike - nga komponentët strukturorë. Kjo është arsyeja pse ne po shtyjmë për një bashkëpunim drejt një perspektive të tërë automjeti.

Deklaratë Stephan Reil, Shef i Zhvillimit Teknik Neckarsulm

 

Kontroll i shpejtë për bateritë

Makina elektrike nuk funksionon më, por çfarë ndodh me baterinë? Që nga fillimi i vitit 2021, Volkswagen Group Components ka funksionuar një fabrikë pilot për riciklimin e baterive në Salzgitter. Me ndihmën e softuerit të analizës BattMAN ReLife, një bateri kalon përmes një kontrolli të shpejtë për disa minuta përpara se të merret një vendim se si të vazhdohet - në varësi të gjendjes së baterisë.

 

Llogaritësi i kostos operative

A ia vlen të blesh një makinë elektrike? Ne bëjmë të mundur krahasimin: makinë elektrike kundrejt motorit me djegie. Ju mund të përdorni kalkulatorin tonë të kostos operative për të krahasuar kostot e pastra operative (duke përjashtuar blerjen dhe kosto të tjera shtesë). Aktualisht ekzistojnë gjashtë modele Audi e-tron për të zgjedhur brenda kalkulatorit.

 

Pyetjet e bëra më shpesh

Emri e-tron qëndron për modelet e thjeshta elektrike nga Audi. Në disa raste do ta gjeni përcaktimin jashtë ose brenda automjetit.

Mbështetet blerja e disa modeleve elektrike Audi ose hibrideve plug-in Audi. Kjo vlen për makinat e reja dhe makinat e përdorura.

Si makina të kompanisë, modelet elektrike Audi dhe hibridet plug-in Audi mund t'i nënshtrohen taksimit preferencial. Ekziston gjithashtu mundësia për të përfituar nga bonusi mjedisor duke përfshirë bonusin e inovacionit. Ne kemi informacion për përfitimet elektrike dhe masat e financimit për ju. Kontaktoni dhe zbuloni mundësitë.

Blerja e disa modeleve elektrike Audi ose hibrideve plug-in Audi suportohet. Kjo vlen për makinat e reja dhe makinat e përdorura.

Si makina të kompanisë, modelet elektrike Audi dhe hibridet plug-in Audi mund t'i nënshtrohen taksimit preferencial. Ekziston gjithashtu mundësia për të përfituar nga bonusi mjedisor duke përfshirë bonusin e inovacionit. Ne kemi mbledhur informacion për përfitimet elektrike dhe masat e financimit për ju.

 

Karikimi në shtëpi

Karikimi në lëvizje

Gamë e gjerë